La Rochelle'i ringvaade

Parajasti oli La Rochelle’is festivali “Francofolie” avapäev. Pikka Hermanni meenutava torni juures väljakul oli tasuta lava, torni taga oleval platsil aga tasuline lava, kus toimus ka festivali avakontsert. “Francofolie” sõnas on küll “hullus”, kuid see ei tähenda siiski, et La Rochelle oleks prantslaste crazy city. See on puhtalt laulufestival, kus lauldakse ainult prantsuse keeles. Nimetus on ju ka tuletatud sõnast “francophonie” ehk prantsusekeelsus või prantsuse keele kõnelemine. Iseküsimus, kas seal ainult prantsuse muusika kõlas – igatahes pooled esinejad tundusid nimede poolest rohkem araablaste moodi olevat.

“Prantsuse hullust” jätkus ka vanalinna tänavaile, olgu siis lauljaks lapsed või hoopis noore Michael Jacksoni koopia. Hõbemeestel omakorda tundus olevat töönõupidamine. Plaaž oli inimtühi – festival meelitas ja jahe tuul peletas. Jõudsime avastada majaka, mis korralikult majaderivi järgi joondub, samuti puitmajade kvartali, mille kohta on raske öelda, kas tegemist on millegi uue või hästirenoveeritud vanaga. Grillimeistrit tabas üllatus, et siin on ka Eesti turiste. “Teie ei peaks siin üldse olema!” tähendaski ilmselt seda, et eestlane siinkandis haruldus on.