Elektrimootoriga roller – ja eestlaste leiutis? Lubage naerda!

Vaatan mina ETV-st “Ringvaadet” – ja mida ma kuulen-näen? Eestlased on “leiutanud” elektrimootoriga rolleri! Mahub hästi lifti, roheline värk… ja maksab suurusjärgus 2490 eurot ehk ca 40 000 krooni, kui tootma ja müüma hakatakse.

Väga tore, kui Euroopa turule jõuab kunagi Eestis disainitud ja toodetud elektrimootoriga roller. Pealegi pole mõtetki hakata tõestama sellise riistapuu keskkonnasõbralikkust. Antagu tuld!

Aga et eestlaste leiutis? Sellelgi teemal pole mõtet pikalt suud ja klaviatuuri klõbistavaid sõrmi pruukida.

3500 eeku - ja roller käes!Käisin 2009. aasta suvel Hiinas. Shanghais. Sealses tänavapildis on keset jalgrataste, rollerite ja mootorrataste merd tuvastatavad ka autod. Umbes iga teine võrr või roller on elektrimootoriga. Need on praktiliselt hääletud. Kõnnid pahaaimamatult omaette mõtetes kusagil kõrvaltänaval ja järsku märkad ehmudes, kuidas üks selline sinust nagu kummitus möödub…

Kui uskuda pilti ja heli “Ringvaatest”, siis eestlaste “leiutis” põriseb päris võimsalt.

Shanghais külastasin ka üht kohalikku super- või hüpermarketit. Selle esisest platsist suur osa oli jalgratta-, mootorratta- ja rolleriturg (pildil). Elektrimootoriga rollerid sealhulgas. Kroonidesse ümberarvutatult ei küündinud hinnad 10 000 kroonile ligilähedalegi.

“Jalgratast on ka mitu korda leiutatud,” kommenteerib tuttav inimene, kes juhtub eelnevat juttu lugema.

M.O.T.T. Ent jäägem ausaks roller väljatöötajate suhtes – „leiutamisest“ ei rääkinud nemad.