PEEGELDAJA
Olen uhke, et mul pole häbi öelda
Olen uhke, et mul pole häbi öelda

Linna juhtimise edu sõltub nüüd valdkondlikust rollijaotusest

Mis seal salata – võimuvahetus Rakveres on kujunenud kirglikumaks kui ma oleksin eales osanud arvata, võimuliidu moodustumine aga hoopis vähem “äkilisemaks”.

Kirjutamise hetkeks on teada, et võimuliitu ehitavad kõige enam hääli saanud sotsid, IRL ja kõige suurema häältesaagi omanikust esinumbriga Reformierakond, kellest sotsidel on linnapea koht (Rannar Vassiljev) ja IRL-il volikogu esimehe koht (Mihkel Juhkami).

Muus osas liiguvad vaid mitmesugused sahinad, spekulatsioonid ja kõikvõimalikud arvamusavaldused, olgu nende levitajateks siis fanaatikutest blogipidajad või ajaleheuudiste kommenteerijad, kusjuures üks lemmikteema on küsimus “mis saab Jaadlast”. Sealjuures kiputakse vaidlema tema panuse üle linna arengusse viimase kahe omavalitsusperioodi jooksul.

Pooldajatel on õigus, kui nad ütlevad, et see panus on olnud väga suur. Seda küll, kuid kõiki asju maailmas ei saa ühe inimese arvele kirjutada, ehkki nii on mugav. Vastastel on õigus, kui nad ütlevad, et see areng on olnud meeskonnatöö – abilinnapeade ja eriti ametnike “higi, veri ja pisarad” ning et mitmed olulised arengud algasid eelmiste linnapeade ajal. Seda küll, kuid mitmed olulised arengud said alguse just nimelt Jaadla ajal, kusjuures nähtavasti paljuski tänu sellele, et just tema oli linnapea.

Linnapea rolli ja taustal toimuvat meeskonnatööd ei tohiks tegelikult üldse vastandada või emba-kumba välistada. Pole üht ilma teiseta.

Ühele väitele aga vaidleksid küll vastu vaid võhikud – senine linnapea oli ületamatu linna “müüjana” Eestis ja välismaal ning selline tegevus soodustas ehk hõlbustas linna arengut oluliselt.

Kui eeltoodu taustal arutleda, et mis oleks nüüd parem, õigem ja linnale kasulikum – kas see, et Jaadla, kes sai kandidaatidest enim hääli, jätkaks linnapeana, ehkki erakondadest sai enim hääli hoopis SDE? Või ikkagi see, et linnapea koht on enim hääli saanud SDE-l ja linnapeaks saab Vassiljev, ehkki senine linnapea Jaadla kogus isikuna kõige enam hääli?

Eeldagem kaht asja. Esiteks seda, et kehtima jääb kooslus SDE, IRL ja Re. Teiseks seda, et kurjad sahinad, nagu tahetaks Jaadla sellegipoolest kõrvale jätta, ei vasta tõele.

Nüüd küsigem – kas selleks, et linna edukalt ja kasulikult mujal maailmas esindada, peab olema tingimata linnapea või võib seda teha ka “kõigest” abilinnapeana?

Pole kahtlust, et seda, mille läbi kujunes “staariks” Andres Jaadla, on linnapea rollis saavutada kõige lihtsam. “Mayor” on ju hoopis kõvem, lühem ja löövam kui “Deputy Mayor” koos võimaliku valdkonnakirjeldusega.

Aga kas see tähendab, et roll “Deputy Mayor” oma keelelises kohmakuses loob linna esindamisele mingeid ületamatuid takistusi? Liiatigi kui oled rollis “Mayor” end suurtesse klubidesse edukalt sisse söönud, sõlminud meeldivaid ja kasulikke tutvusi? Siis oled tõenäoliselt saavutanud selle, et nemad seal välismaal, kuuldes sõna “Rakvere”, mõtlevad: “Ahaa, mister Jaadla!”, mitte niivõrd “Mayor of Rakvere”.

Olen millegipärast kindel, et abilinnapea positsioon ei takistaks seda müügitööd, mis siis, et see ei ole linnapea ametikoht.

Järelikult – kui kõneleme isikute najal kombinatsioonist Vassiljev-Juhkami-Jaadla ja peame valima linnapea rolli kas esimese või kolmanda, siis mina leian, et halbu valikuid ei ole. Sestap on nähtavasti peamine arutelukoht see, kuidas jaotada valdkonnad ja sellest tulenevalt ka osakonnad, arvestades konkreetsete inimeste isikupära, võimeid ja kogemusi. Igal juhul oleks loogiline arvata, et senine linnapea jääb pigem linnast väljapoole suunatuks (ning arengu- ja planeerimisosakond jääb temaga), senine sotsiaalala ja rahandusala abilinnapea aga pigem pilguga linna sisse.

Ääremärkusena olgu lisatud, et linnavalitsuse uuest juhtkonnast peaks keegi olema ka “näoga aparaadi poole”. Hea oleks, kui ta julgeks suhtuda valitsemiskulude võrdlustabelitesse poliitiliselt ebakorrektselt, kuna elu on näidanud, et mõnes valdkonnas on linnavalitsuse aparaadis ilmselge elavjõu defitsiit ning näiline “kuluefektiivsus” tähendab mida iganes, ent mitte kvaliteeti.

Aga see on juba teine teema. Seniks soovin poliitilistele ringkondadele jõudu ja värsket vaimu. Usun, et nad leiavad kõigist võimalustest parima koosluse linna juhtima.

Protsess nimega Rakvere jätkub.