PEEGELDAJA
Olen uhke, et mul pole häbi öelda
Olen uhke, et mul pole häbi öelda

Küsimus endale – mida olen teinud?

Mitmelegi ajakirjanikule võib tunduda, et pressiesindaja on uue võimu saabudes kas kaotanud töövõime, seagrippi jäänud või jooma hakanud. Ikkagi juba üle kuue aasta sellel ametikohal ja…

Pole hullu, olen elus. Aga paraku takerdunud tehnilise töö poolest mahukatesse tegemistesse. Ma pole nimelt kaotanud lootust, et Rakvere veebikeskkond muutub ka “tagantpoolt” kasutajasõbralikumaks. Olen suvest saadik olnud pühendunud MySQL ja php saladustesse, alates hetkest, kui sain teada, et üks Joomla lisarakendus võimaldab luua praktiliselt igasuguseid sisutüüpe. Sain kohe aru, et selle abil on võimalik “puust ette teha ja punaseks värvida” ideed, mismoodi üks või teine asi veebis peaks õieti töötama. Parem ehk veidi kehvake pärisasi kui mõni arusaamatu dokument, mida keegi ei viitsi lugeda.

Kuna linnapea juba avaldas soovi saada minult ülevaadet enda tegevusest ajavahemikus 29.09 – 01.12, siis olgu see kõigile teada. Eeldan avaliku huvi olemasolu, mis muud.

Rutiinne igapäevatöö oli sel ajavahemikul tagaplaanil, põhiline energia kulus tehniliselt väga mahukatele “tulevikuteemadele”, enamjaolt internetikeskkonnale. See tegevus on sisuliselt läbinud kogu suve. Eesmärk – parandada töökeskkonda teabelevi hõlbustamiseks ja kaasajastamiseks, eelkõige oma valdkonnas. Hetketulemused:

  • “töötav mudel” linnavõimu kontaktandmetest (linnavolinikud, töötajad) veebis. Sellist mudelit ei saa hetkel ehitada Rakvere serveris, seepärast kasutasin selleks enda veebimajutuskontot. Tutvustuse juba saatsin kolleegidele. Saatmise hetkeks aga polnud ma nähtavaks teinud nn. koalitsioonileppe rakendust. Nüüd on ka see nähtaval. Paistab, et ka vahepealne eelinfopõud võib laheneda mõnevõrra teisiti, kui varem oskasin arvata. Praegu ma seda aadressi veel avalikult üles ei paneks. Las omad tutvuvad enne.
  • kasutades senist sisuhaldussüsteemi (kus on eriline murelaps kontaktide moodul), korrastasin kontaktide osa meie päris veebis. Parimal juhul võttis ühe kontakti järjekorra muutmine ühe sammu võrra aega umbes 2 sekundit, reeglina aga rohkem. Õnnestus taastada piltide üleslaadimise funktsioon. Selle puudulikkuse tõttu võttis ühe pildi lisamine terve igaviku.
  • Ühine kontaktandmete keskkond linnavalitsuse siseinfo kontos Google keskkonnas. Selle eelis on kättesaadavus kõikjalt üle interneti (vajalik on ligipääsu omamine). Kui mõned kontaktandmed muutuvad, siis toimub muudatus kõigis arvutites. Kui arvutis ei ole sellist e-mailiklienti, mille aadressiraamatut saaks hoida sünkroonis Gmaili kontaktidega, siis ometi saab igaüks endale gmaili kontaktidest liste arvutisse salvestada ja sealt omakorda e-posti klienti.
  • fotode andmebaasi- ja töötlemisprogramm Picasa on täienenud nägude tuvastamise funktsiooniga. Loodan seda tutvustada kolleegidele, see peaks pildimajandust muutma hoopis hõlpsamaks kui seni.

Ajaleht Rakvere Sõnumid

kuna detsembrinumber peab tutvustama uut linnavõimu ning juhtimisstruktuuri, siis võtsin ette seda tutvustava lehekülje kujundamise (A2 suurus, üle kahe lk ajalehes, nagu poster). Eesmärk on luua korrapärane, samas mõnevõrra ebatraditsiooniliste elementidega juhtimisstruktuuri esitlus. Lisaks kastikestele ja noolekestele on seal aga ka ametnike kontaktandmed. Hetkel on veel linnavolinike ja linnavalitsuse liikmete pildid lisamata, samuti on lahtiseks jäänud ühe osakonna nimetus

kuna seoses raske majandusliku olukorraga võib lehe väljaandmine olla kahtluse all ning arvestades mõne aasta taguseid kurbi kogemusi Tallinna ajalehe kaubamärgiga (“Pealinn”), koostasin taotluse kaubamärgi “Rakvere Sõnumid” registreerimiseks Patendiametis. Taotlus on nüüd võetud menetlusse.

Uuendus – linna “videopesa” youtube’is

Olin millalgi teinud konto rakverelinn youtube’is. Nüüd lisandusid sinna esimesed videod – Anu Oja näidisvõte sõpruslinna Lappeenranta linnaorkestri esinemisest ning minu tööfotoaparaadiga võetud lõik maavanema ja linnapea advenditervitusest. Võrreldes teatud blogistidega võiks seda lausa professionaalseks kaameratööks nimetada.   http://www.youtube.com/rakverelinn

Lisasin kolleegide jaoks juurde ka lingid enda toodetud või vahendatud uudisteni, aga siin pole seda vast mõtet teha.