PEEGELDAJA
Olen uhke, et mul pole häbi öelda
Olen uhke, et mul pole häbi öelda

Saint-Germain – saar nagu Rakvere tammik

Kes iganes satub Issy-les-Moulineaux’sse, sel tasub teha jalutuskäik Saint-Germaini saare parkides. Üks neist kannab eesti keelde tõlgitult nime Seninägematud Aiad (Les Jardins Imprévus), teine aga on maakondlik Saint-Germaini park. Taimestikuala hoitakse seal puutumatuna, ehkki hulgas on ka mujalt toodut (bambused, himaalaja mänd jne), eriti just “aedade” piirkonnas. Park on kohalike tervisejooksjate lemmikkoht. Ta meenutab idee poolest Rakvere tammikut, ehkki viimases on rohkem välja pandud selgitavat infomaterjali.

Samas pargis asub monument moodsale kunstile ning üks omapärane keskkonnarajatis – üks Seine’i jõe hapnikuseire- ja varustusjaamadest. Nende jaamade olemasolu põhjus on järgmine: äikese ajal täheldatakse hapniku kontsentratsiooni olulist vähenemist jões, mis seab ohtu mitmete elusorganismide elu. Kohe, kui jaam hapniku vähenemise registreerib, paiskab ta oma reservuaaridest jõkke täiendava koguse hapnikku.

Puude tagant võib näha Seine’i jõe kaldal ankrus olevaid ujuvmajakesi, moodsa kunsti monumendile aga vaatab eemalt üle puulatvade vastu telekanali TF1 hoone. Kahe pargi vahel on restoran, maakondlikku parki on tehtud ka laste mänguväljak roostevabast terasest rajatistega.

Pargiala pannakse kell 21 kinni. Umbes veerand tundi enne sõidavad pargivahid rolleritega ringi ja puhuvad vilesid, andmaks märku, et aeg on lahkuda. Meie lahkusimegi just siis, kui viled kaikusid. Samal ajal jõudis kohale üks tervisejooksja, kes sai aru, et parki hakatakse kinni panema, ent mõtles viivu ja otsustas ikkagi kasvõi natukenegi sörkida. Viimase võimaluseni.