PEEGELDAJA
Olen uhke, et mul pole häbi öelda
Olen uhke, et mul pole häbi öelda

Ajaloo kordumine ehk praegust valitsust kuni 2009. aasta jaanuarini?

Eesti Ekspress pakkus huvitavat versiooni ajaloo kordumisest – pidades silmas just majanduses toimuvat ning võrreldes sündmusi Siimanni ja Ansipi valitsuste aegu.

Samas julgen väita, et teatud paralleelid jooksevad ka Savisaare valitsusega, ehkki olud on hoopis teised. Kui vaadata teatud sündmuste toimumise ajavahemikku, siis on raske vastu panna kiusatusele spekuleerida ja ennustada…

Siin on muidugi üks väike "konks" – see, et sündmused üksteisele teatud rütmis järgnevad, ei tähenda loomulikult veel seda, et üks oleks teisest tingitud.

Sestap olen EE eeskujul mõningaid sündmusi kõrvutanud ning leian, et kui ajaloo kordumine sellisel moel toimib, siis peaks Ansipi valitsus tegema tagasiastumisavalduse ja ametist lahkuma järgmise aasta jaanuaris.

Mis juhtus Savisaare valitsuse ajal 1990-1992 Mis juhtus Ansipi valitsuse ajal 2007-2008
1990 märts – ÜN valimised, Edgar Savisaarest saab peaminister 2007 veebruar – RK valimised, Andrus Ansip jätkab peaministrina
8. mai 1990 – ÜN otsus riiklikust sümboolikast – SMV riigilipuks, EV riigi ametlikuks nimeks 2007 aprill – riik valmistub Tõnismäele maetud Nõukogude sõdurite ümbermatmiseks
15. mai 1990 – interrinde jõugud ründavad Toompea lossi; Edgar Savisaar teatab raadio vahendusel, et toimumas on Moskvast koordineeritud riigipööre ning kutsub rahvast Toompead kaitsma 26. ja 27. aprill 2007 – "Öise Vahtkonna" aktivistide eestvedamisel ja nähtavasti Vene saatkonna koordineerimisel koguneb hulk venelasi protesteerima väljakaevamiste vastu, üritus kujuneb massiliseks märuliks.
Mai 1990 – tuhanded eestlased kogunevad 15. mail Toompeale ja sunnivad intrid häbiga lahkuma; rahvas on Savisaare (loe: veel taastamata Eesti riigi) selja taga; massiliselt inimesi astub Kodukaitsesse Aprill 2007 – politsei surub mässu maha, pronkssõdur teisaldatakse; rahvas on Ansipi (loe: Eesti riigi) selja taga; massiliselt inimesi registreerib end abipolitseinike kursustele
Mai 1990 – Eesti Komitee liidrid distantseeruvad Toompeal toimunust, leides, et nad ei pea reageerima "okupatsioonistruktuuri" ründamisele  ning satuvad avalikkuse silmis põlu alla Aprill 2007 – Tallinna linnapea ametis olev Keskerakonna liider Edgar Savisaar peab märuli eest vastutavaks valitsust, talle saab osaks eestlaste  pahameel ja mahasavisaar.com
1991 – majanduslik olukord halveneb, 15.05.1990 tekkinud ja jaanuarikriisi aegu veel korraks särama löönud aupaiste valitsuse ja peaministri ümber tuhmub üha enam 2008 – majanduslik olukord halveneb, pronksiöödel tekkinud aupaiste valitsuse ja peaministri ümber tuhmub üha enam
19.-21. august 1991 – riigipöördekatse Moskvas, mis surutakse maha; Eesti taastab iseseisvuse 8. august 2008 – Vene väed alustavad sõjategevust Gruusias, rahvusvahelise üldsuse surve peatab selle; Eesti näitab üles põhimõttekindlat toetust Gruusiale
Sügis-talv 1991-1992 – veel on käibel Vene rubla; inflatsioon galopeerib üha enam; üha rohkem toiduaineid ja tarbekaupu läheb talongidele, kütusekriis, tekkimas on sularahakriis; valitsuse ja põllumajandustootjate vastasseis süveneb Sügis 2008 – valitsus maadleb riigieelarve kallal, on hädas tulude alalaekumisega; käivad tõsised vaidlused kulude kärpimise ja erinevate maksude üle, koalitsioonis tekivad aeg-ajalt tülid, ettevõtjad on valitsusega rahulolematud.
23. jaanuar 1992: Edgar Savisaare valitsus astub tagasi (ametis kuni 30.01), sest ÜN ei andnud valitsusele nõusolekut kehtestada majanduses eriolukord 5. – 19. jaanuar 2009 -  ?
1992 – järgmine on Tiit Vähi valitsus, kellel õnnestub kaotada vastasseis põllumajandustootjatega ja saavutada kuni rahareformini teatud stabiilsus; loomulikult ei mõjuta see rubla hüperinflatsiooni, millele tuleb lõpp alles üleminekul Eesti kroonile 2009 – ?

 

Siin allpool on tabelina toodud ka Eesti Ekspressi käsitlus ajaloo kordumisest. 

Mis juhtus Koonderakonna valitsuse ajal 1997-1999? Mis juhtus Reformerakonna valitsuse ajal 2006-2008?
Eesti majandus kuumenes üle. Aastal 1997 kasvas sisemajanduse kogutoodang 11 protsenti. Eesti majandus kuumenes üle. Aastal 2006 kasvas sisemajanduse kogutoodang 11 protsenti
Kaks aastat hiljem asendus SKT kasv ühe protsendi suuruse langusega. Kaks aastat hiljem oodatakse SKT kasvu asemel  ühe protsendi suurust langust.
Kriis sai alguse börsimulli lõhkemisest. Kriis sai alguse kinnisvaramulli lõhkemisest.
Pangad hakkasid vähem laene välja andma. Pangad hakkasid vähem laene välja andma.
Vene kriisi tõttu katkes eksport idaturule, mis tekitas eriti rohkelt raskusi põllumeestele. Pärast pronkssõduri eemaldamist Tallinna kesklinnast kahanes oluliselt Vene transiitkaubandus.
1997. aastal ulatus riigieelarve ülejääk kahe protsendini SKTst. 2007. aastal ulatus riigieelarve ülejääk kahe protsendini SKTst.
1999. aasta eelarve pandi kokku 1998. aasta keskpaigas, kui riik valmistus Riigikogu valimisteks ja koonderakondlik valitsus lootis majanduse kiire kasvu jätkumist. 2008. aasta eelarve pandi kokku pärast 2007. aasta Riigikogu valimisi, mille Reformierakond võitis lubadusega viia Eesti Euroopa viie jõukama riigi sekka.
Juunis 1999 võttis riik vastu negatiivse lisaeelarve, sest tulude kasv vähenes, samal ajal kui märkimisväärselt kasvasid pensionid ja avaliku sektori palgakulu. Juunis 2008 võttis riik vastu n
egatiivse lisaeelarve, sest tulude kasv vähenes, samal ajal kui märkimisväärselt kasvasid pensionid ja avaliku sektori palgakulu.
Riigieelarve puudujääki rahastati reservide arvelt. Riigieelarve ei tule ilmselt täis ja puudujääki rahastatakse reservide arvelt.
Majandusaktiivsuse langus, ettevõtete pankrotilaine, kasvasid kelmused ja pettused, oluliselt suurenes tööpuudus. Eestlaste kõnepruuki ilmusid sõnad "optimeerimine", "saneerimine" ja "tankist". Majandusaktiivsuse langus, ettevõtete pankrotistumine, üle riigi tiheneb tüngategemine. Rahandusministeerium ootab tööpuuduse kasvu viie protsendini.